131321742_210937357254988_2728293014915440845_o

Marita Schouw – Min helsereise

En dag da jeg var i midten av 20-årene fikk jeg se et bilde av meg selv i en solstol. Jeg leser en av mange bøker jeg har lest i løpet av mitt liv og er lykkelig uvitende om hvor høy vekten min faktisk har blitt og ikke minst hvor dårlig helsen min faktisk er.

Jeg får se dette bildet, og de nøyaktige ordene jeg tenkte skal jeg holde for meg selv, for de er ikke pene. Men essensen av det hele er at jeg endelig fikk meg et realt slag i trynet – billedlig talt selvsagt.

Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noen endringer. Og så kan du spørre om jeg virkelig ikke hadde sett meg selv i speilet før da. Og joda, jeg hadde jo det, men du vet. Det er ikke alltid man er villig til å se tingenes tilstand slik de er før man plutselig får seg en aha-opplevelse. For min del tenker jeg i ettertid at jeg var heldig som fikk det i form av et bilde tatt fra en uhyggelig vinkel og med gustne farger som følge av lysforholdene. Det kunne like gjerne ha vært i form av sykdom som hjerteinfarkt eller diabetes noen måneder eller år senere.

I alle fall. Jeg hadde endelig sett lyset og var klar for å gjøre endringer. Selvsagt hadde jeg forsøkt å gå ned i vekt før. Jeg hadde prøvd utallige slankemetoder og dietter. Trening og det som var. Vekten tikket sakte, men sikkert oppover og helsen tikket sakte, men sikkert nedover.

Nå gikk jeg «all in» for lavkarbo. Jeg hadde prøvd det så vidt før og gått raskt ned noen kilo, men viljen var ikke på plass den gangen. Nå hadde jeg bestemt meg. På et halvt år gikk jeg ned 35 kilo i vekt. Enda et halvt år og vekten viste 40 kilo mindre enn året før. Det er ganske mye for en jente som ikke rager mer enn 162 cm over bakken. Til sammen gikk jeg ned 47 % av kroppsvekten min. Tenk at jeg pleide å være dobbelt så stor!

Men det var ikke bare tallet på vekten som var den store forskjellen, selv om slike konkrete og målbare ting selvsagt kan være en god motivasjon på veien. Følelsen av å være lettere, å kunne bevege seg. Sprette opp av sofaen. Ikke bli andpusten av å gå opp en trapp. Å prøve klær i størrelser jeg aldri hadde drømt om å komme inn i. Å ikke være flau over størrelsen min når jeg går inn på treningssenteret. Jeg synes selvfølgelig ingen skal være flau over størrelsen sin. Men jeg var flau over min størrelse, og det kan jeg like gjerne innrømme.

Når alt kom til alt så var det så lett og allikevel så vanskelig å gå ned i vekt. Og jeg bestemte meg for at dette vil jeg hjelpe andre med. Jeg vil hjelpe andre til å gå ned i vekt og få en bedre helse.

I løpet av min egen vektnedgang må jeg ha slukt alle lavkarbo-bøker og nettsider som finnes. Nå startet jeg på utdannelse som kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole for å få et bedre fotfeste og grunnlag til å kunne veilede andre til en bedre helse. I februar 2020 tok jeg eksamen og kunne endelig realisere min drøm om å inspirere, motivere og hjelpe andre til å oppnå den samme følelsen av å få en bedre vekt og helse slik som jeg selv har fått lov til å oppleve.

Men min søken for kunnskap stopper jo ikke der. Jeg er alltid på jakt etter å lære mer så høsten 2020 har jeg også startet på ernæringsterapistudiet – også dette på Tunsberg Medisinske Skole.

Så dette er bare starten!

Men en ting er sikkert: Jeg er så sinnsykt og latterlig glad for at den som tok det lite flatterende bildet av meg for seks år siden og la det ut på facebook for hele verden gjorde nettopp det. Det var kanskje ingen god følelse i øyeblikket, men det var slaget i trynet jeg trengte for å endelig gjøre noe med det. Jeg tok screenshot og lagret det på mobilen min. Hvis motivasjonen skranter litt en dag så tar jeg det frem – og vipps så er jeg tilbake på rett spor igjen.

DEL
Marita Schouw

Marita Schouw

Motta siste nytt

Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.

*Jeg erkjenner at ved å fylle ut dette skjemaet, oppgir jeg e-postadressen min for å registrere meg for markedsføring for kraftmat og for å motta kampanjetilbud, rabatter og salg nyheter via e-post. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke ved å klikke på Unsubscribe nederst i markedsførings-e-postene våre, eller ved å sende oss en e-post på

*vi behandler personopplysninger slik som er oppgitt i personvern.