Kopi av Kopi av Kopi av Kopi av Uten navn (1)

Kraftkoking

Hva vil det si å koke kraft? La oss begynne med litt kunnskap. Kraft er kjent for sine helbredende egenskaper. Det sies at det er bra for fordøyelsen, hud, hår, negler og ledd. Bare for å nevne noe. Og ja, jeg har merket forskjell på dette jeg også. Spesielt fordøyelsen. Hvorfor kan kraft bli helbredende? På grunn av når man koker kraft så dannes det gelatin av proteinet kollagen. Kollagen finnes i ledd, ben, brusk og sener. Det vil si det er disse tingene du vil koke kraft på. Et moderne kosthold i dag består ikke lenger av gelatinrik mat. Det er derfor tradisjonsmat er så viktig å hente inn igjen i kosten. Mennesker som driver med toppidrett har ofte fokus på å få i seg gelatin, nettopp på grunn av dens egenskaper. Noen liker å kalle kraft for supermat, og jeg er egentlig enig. Gelatin og kollagen finnes også som kosttilskudd. En annen (og kanskje vel så viktig) grunn til å begynne med kraftkoking er at maten smaker utrolig mye bedre når den er laget på kraft og ikke buljong eller fond.

Hvor kan du kjøpe bein til å koke kraft på?

Et spørsmål som jeg lurte veldig på når jeg begynte. Sannheten er at det i grunn ikke er så vanskelig å få fatt i ben og koke på. Meny har Kraftbein og Storfe haler i kjøledisken. Disse syntes jeg er en god nybegynner alternativ. Alt er liksom fiks ferdig. Det er bare å tine, og putte oppi gryten. Coop har også Kraftbein i frysediskene sine. Andre butikker kan også ha ben til koking i frysedisken. Bare spør så hjelper de deg. Hos Meny kan du også spørre over ferskvare disken om å få skrog av kylling eller storfe til å koke kraft på. Dette er ofte bestilling, men det er ingen problem å få fatt i. Om du er så heldig å bo i et område med gårder, slakter eller kanskje du kjenner noen som jakter, så ta en telefon eller send en mail. Spør om de har ben du kan koke på. Det finnes også Facebook grupper med jegere, eller kraftkokere som kan gi tips om hvor du kan få bein. Så det finnes mange muligheter altså. Se også innleget om reko-ringen for å handle rett fra bonden

Økologisk: Mange mener at det aller beste å koke kraft på er økologisk for da er ikke maten til dyret sprøytet med antibiotika eller andre ting. Men det er ingen problem å begynne med å lage kraft på vanlig kjøpe ben og heller avansere til økologisk senere om du ønsker det. Så selv om du leser på internett og blogger at det MÅ være økologisk så er det en mening og ikke en sannhet. Selv bruker jeg begge deler.

Finnes det ferdig løsninger?

Ja. Det gjør faktisk det. Stange Kylling har ferdiglaget kraft i kjøledisken. Denne er laget på rett vis og har lite tilsetningsstoffer, denne finnes hos Rema 1000 og Meny så vidt jeg vet.  Det finnes også en ferdig kraft fra Reinsdyr i butikkene, men denne er ikke like ren, så den ville jeg ikke kjøpt.

Hva kan du lage på kraft?

Her kunne jeg laget en lang liste. Mine favoritter er suppe eller gryte. Du finner flere supper under oppskrifter og kategorien supper, kan også brukes i sauser og stuinger. Alt som du vanligvis bruker buljong eller fond i. Noen velger å drikke kraft i tillegg til å bruke det i mat. Vist du greier det, så er det kjempe bra for tarmen din. Næring rett fra kjernen, jeg for min del får ikke det til. Så hos meg er det en suppe av kraft til lunsj så ofte jeg klarer. Og nei, det er ikke kjedelig. Tenk på alle de forskjellige suppene du kan lage. NAM!

Hvordan oppbevare kraft?

Om du ikke bruker kraften til å lage suppe eller saus med en gang, så frys den ned i porsjoner. 1 liter kraft er nok til en god del suppe. Frys ned i små isbit-terninger slik at du har det lett tilgjengelig når du skal lage saus eller vil ha litt ekstra smak til noe. Liker du å drikke kraften, frys ned i rett størrelse for deg.

Trenger du noe ekstra på kjøkkenet?

Du trenger en syre som hjelper å trekke gelatin ut av beinet. Jeg bruker økologisk eplesyreeddik. Men du kan bruke sitronsyre eller noe lignende også. Men så lenge du har en gryte, stekeplate og/eller stekeovn så greier du deg.

Jeg har valgt å kjøpe en Wonderbag som er en langtidskoker. Jeg syns det er utrolig praktisk å slippe å bruke strøm når jeg liker å ha kraften min stående en god (!!) stund. Da slapper jeg mer av når jeg skal ut av huset når kraften koser seg i varmen i Wonderbagen min.

Her finner du oppskrift på å koke kraft.

DEL
Kesia Meyer

Kesia Meyer

Mitt navn er altså Kesia Meyer, jeg er 28 år og bor i Bergen. Jeg er gift på sjette året med min drømmetype, Marcus, og sammen har vi en søt enebolig og en liten russisk toy terrier som heter Mia.

Kosttilskudd

Så var det dette med kosttilskudd da. Før jeg la om til Kraftmat så var jeg hos legen og tok blodprøve og

Les mer

Fermentering

Da er vi allerede komt til Fermentering. Dette er et stort tema som vi skal dekke bare på noen få sider. Så jeg

Les mer
Motta siste nytt

Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.

*Jeg erkjenner at ved å fylle ut dette skjemaet, oppgir jeg e-postadressen min for å registrere meg for markedsføring for kraftmat og for å motta kampanjetilbud, rabatter og salg nyheter via e-post. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke ved å klikke på Unsubscribe nederst i markedsførings-e-postene våre, eller ved å sende oss en e-post på

*vi behandler personopplysninger slik som er oppgitt i personvern.