Kopi av Kopi av Kopi av Kopi av Uten navn (3)

Glutenfritt og surdeigsbrød

ritt og surdeigsbrød (i tillegg til lavkarbo alternativer) er det aller beste for tarmen om du vil ha en god tarmhelse, dette er selv om du ikke har cøliaki.

Kunnskap 

Hvorfor velge glutenfritt? 

Det å unngå gluten vil ikke gi deg et sunnere kosthold i seg selv, slik at vi har ryddet opp i den myten. Det kan derimot gi deg en bedre tarmhelse. Ordet glutenfritt får mange til å rynke litt på nesen. Om man ikke har cøliaki eller intoleranse for gluten, hvorfor i all verden skal man da spise glutenfritt? For mange med mageproblemer er gluten en stor del av grunnene til dårlig tarmhelse. Gluten kan nemlig irritere tarmcellene. Så et glutenfritt kosthold kan hjelpe fordøyelsen din. Jeg har IBS så er glutenfritt kosthold er veldig gunstig for meg. Men jeg spiser også surdeigsbakst av spelt.

Hvorfor velge surdeig?

Surdeigsbrød bygger på tradisjonsmat og er blitt mer og mer populært de siste årene. Surdeigsbrød inneholder gode bakterier for tarmen din. I tillegg så bryter surdeigsstarteren ned gluten i melet du bruker. Så surdeig er et magevennlig alternativ til deg som ikke tåler gluten så mye. Om du vil ha minst mulig gluten i ditt surdeigsbrød så skal du bake med spelt. Spelt inneholder mindre gluten enn andre kornslag. Jeg syns jo i tillegg at det smaker utrolig godt. Surdeigsbrød inneholder også masse fiber, og vil du ha mer fiber så tilsetter du korn eller havregryn eller lignende. Her er det bare din egen smaksans som stopper deg. Vist du har cøliaki og likevel har lyst å lage surdeigsbrød så er det fullt mulig med glutenfritt mel også. Her får man faktisk kjøpt en ferdig starter på naturligliv.no om du synes det virker vanskelig å lage selv.

Hvorfor ikke bare kjøpe vanlig brød?
En god huske regel her, les ingrediensene. Vet du hva alle ingrediensene betyr? Mest sannsynlig ikke. Da bør du kanskje unngå de. Vi er ute etter et naturlig kosthold. I et naturlig kosthold så vet man hva man får i seg. Kjøpe brød er ofte tilsatt enda mer gluten enn det som er nødvendig, for å få de luftig og fine. I tillegg blir de lette å jobbe med. De er rett å slett laget for å masse produksjon, og alt skal skje så fort. Hvert brød skal se perfekt ut, og holdbarheten skal vare lenger og lenger. Det går ut over tarmhelsen!

Hvor begynner du?
I bunn og grunn så kan man si det slik at du bør redusere inntak av brødmat. Og har du en veldig irritert mage (tolk det som du vil) så bør du vurdere å kutte ut brødmat en stund for å se om det blir bedre. Selv er jeg utrolig glad i brødmat, men jeg holder meg til det jeg vet tarmen min tåler. Jeg tåler noen skiver med surdeigsbrød, men blir det for mye hver dag, så blir jeg dårlig. Jeg tåler derimot glutenfritt helt fint. Da kan jeg spise mye, selv om jeg jeg ikke gjør det på grunn av tarmbakteriene som da får mat. Alt med måte. Føl deg fram, kjenn på magen, noter til du vet hva du tåler og ikke tåler.

Finnes det ferdig løsninger?
Ja. Utvalget av glutenfritt blir større og større. Her er det viktig å lese litt på innholdsfortegnelsen. Mye glutenfritt har lite fiber, som gir liten metthetsfølelse. Og det finnes mye her også med innhold du gjerne ikke vet hva betyr. Husk at et glutenfritt kosthold ikke bare gjelder brødmat, men kjeks, pasta, sauser og egentlig alt som har mel i seg til vanlig. Meny har for eksempel et glutenfritt loff fra Bakehuset som smaker akkurat som vanlig loff. Fria har også masse bra produkter. Rundstykkene dere er veldig gode. BeeFree har gode tacolefser. En liten omvelting i begynnelsen, men verd det om magen blir glad.

Surdeigsbrød kan du kjøpe hos bakere. Godt brød har for eksempel et surdeigsbrød av spelt som er sinnsykt godt. Du kan også få fatt i en surdeigsstarter av spelt om du spør på Godt brød. Det må de bestille hos bakeren, så du får det nok ikke samme dag.

Om du har lyst å lage en selv på surdeigsstarter her, og på surdeigbrød her.

DEL
Kesia Meyer

Kesia Meyer

Mitt navn er altså Kesia Meyer, jeg er 28 år og bor i Bergen. Jeg er gift på sjette året med min drømmetype, Marcus, og sammen har vi en søt enebolig og en liten russisk toy terrier som heter Mia.

Kosttilskudd

Så var det dette med kosttilskudd da. Før jeg la om til Kraftmat så var jeg hos legen og tok blodprøve og

Les mer

Fermentering

Da er vi allerede komt til Fermentering. Dette er et stort tema som vi skal dekke bare på noen få sider. Så jeg

Les mer

Kraftkoking

Hva vil det si å koke kraft? La oss begynne med litt kunnskap. Kraft er kjent for sine helbredende egenskaper.

Les mer
Motta siste nytt

Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev

Ingen søppelpost. Avmeld når som helst.

*Jeg erkjenner at ved å fylle ut dette skjemaet, oppgir jeg e-postadressen min for å registrere meg for markedsføring for kraftmat og for å motta kampanjetilbud, rabatter og salg nyheter via e-post. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke ved å klikke på Unsubscribe nederst i markedsførings-e-postene våre, eller ved å sende oss en e-post på

*vi behandler personopplysninger slik som er oppgitt i personvern.